Gezonde maaltijden van de maaltijdservice maaltijdvoorziening

Heb jij zelf moeite met het eten van gezonde maaltijden? Misschien omdat je niet zo creatief bent in de keuken of moeite hebt met boodschappen doen en vaak eten laat thuisbezorgen? De maaltijdservice maaltijdvoorziening kan een uitkomst bieden. In deze blog leggen we uit wat een maaltijdvoorziening is en waarom je hier gebruik van kunt maken voor gezond eten.

Wat is een maaltijdvoorziening?

Een maaltijdservice wordt ook wel maaltijdvoorziening genoemd. De betekenis hiervan is een bedrijf dat eten thuisbezorgd dat warm geserveerd kan worden of thuis opgewarmd dient te worden in oven of magnetron. Er is een grote variatie aan gerechten mogelijk. Zowel vegetarische als glutenvrij, lactosevrij of vetarm. Voordat dat laatste is belangrijk als het gaat om gezonde maaltijden aan huis. Hieronder kan je meer lezen over vetten in gerechten en het belang van goede voeding.

 

Vetten in de maaltijd

Vet is super essentieel als je wilt afvallen. Uit alle bronnen horen we echter dat het fout is en dat je er zo min mogelijk van moet nemen, maar toch kan je lichaam niet zonder. Het vraagt zes tot acht uur om te verteren. Daardoor is je lichaam lekker lang bezig voor je weer trek krijgt. Daarnaast bevat het essentiële vitaminen: A, D, E en K. Er wordt veel gesproken over verzadigde en onverzadigde varianten. De verzadigde is hard bij kamertemperatuur. Denk daarbij boter, margarine, spek en het laagje dat om een karbonaadje zit. Deze zijn niet zo gezond omdat ze je vaten kunnen verharden wat weer kan leiden tot een vernauwing. Je mag er best wat van hebben, maar niet te veel. Je vindt ze in vlees, melk, eieren en sommige oliën zoals palmolie. Het eten van koolhydraatrijke maaltijden is aan te raden.

Verantwoorde maaltijdservice

De onverzadigde variant is vloeibaar bij kamertemperatuur. Denk daarbij aan (olijf)oliën, noten en zaden en vis. Ze zijn gezonder dan hun verzadigde broertje en als je moet kiezen tussen beiden, kies dan de onverzadigde. Vervolgens bestaat er ook nog zoiets als transvetten. Deze soort is nog slechter dan de verzadigde variant. Het is moeilijk om er achter te komen of deze vorm in een product verstopt is maar je kunt het herkennen aan omschrijving als ‘gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd?. Ik raad je echt aan om deze producten te vermijden. In je voeding moet ongeveer 80 gram (vrouwen) of 100 gram zitten (mannen). Om er achter te komen of je aan deze hoeveelheid zit zul je je voeding moeten registreren in een speciale tool die alles bijhoudt. Bij het kiezen van maaltijden zul je dan moeten letten op de koolhydraten. Veel verse kant en klaar maaltijden hebben hier standaard te veel van. Je zult dus expliciet aan een maaltijdservice moeten aangeven dat je verminderd vet wilt consumeren (vetarme kant en klaar maaltijden).